Druhy

Maki suši

Základom tohto sushi, je v riase nori zrolovaná ochutená ryža s rybou do valčeka, pomocou bambusovej podložky makisu a nakrájaná na malé kolieska. Vnútri valčeka nemusí byť len surová ryba, ale aj zelenina, ovocie, marinovaná ryba, alebo čokoľvek podľa vašej chuti.

 

Nigiri suši

Malý podlhovastý valček ochutenej ryže, ktorý sa tvaruje medzi dlaňami rúk. Na ňom je položený, trochou wasabi potretý, plátok surovej čerstvej ryby, mušle, zeleniny ale aj pásik sladkej omelety. Niekedy sa na ozdobu preväzuje tenkým pásikom riasy nori. Môžete sa stretnúť aj s názvom Edo-Mae suši, čo pochádza z 18. storočia podľa starého názvu Tokyo - Edo. Nigiri suši je často podávané vo dvojici. Jeden kúsok nigiri suši totiž znamená aj vražda.

 

Temaki suši

Je kornútik vytvarovaný z riasy nori a naplnený ryžou, zeleninou či rybami, dozdobený pažítkou, petržlenovou vňaťou či kučeravým šalátom. Temaki suši sa je rukami až po taký kúsok, ktorý dokážete jesť paličkami. Musí sa jesť rýchlo, pokým je riasa nori chruchuť a vlhkosť surovín, ktoré sú v nej zabalené.mkavá a nestihla ešte nabrať 

 

Sashimi suši

Je plátok surovej ryby 2,5 cm široký, 4 cm dlhý a 0,5 cm hrubý. Podáva sa len so sójovou omáčkou, wasabi, nakladaným ďumbierom alebo nastrúhanou reďkovkou. Niektoré suroviny ako je napríklad chobotnica sa podávajú tepelne spracované. Namasu je druh sashimi, kde je ryba marinovaná v rôznych nálevoch.